Kunst Educatie Portugal www.lunar-educatie.com  Zomer 2023

Ik werd gevraagd mijn visie te delen in Portugal met betrekking tot Kunst Educatie.

Twee weken in de wereld waar gezinnen kiezen, kiezen voor vrijheden. De keuze hebben gemaakt anders te leven. De kinderen op te voeden in een off-grid omgeving en op een andere wijze educatie aan te bieden.

 

De onrust groeit in een hoog tempo in het onderwijs in Nederland, het woord verwachten is groot, docenten vallen om door alle beslommeringen, alles lijkt vastgelegd te moeten worden, en in vaste tijdsblokken uitgewerkt, voor wie en waarvoor? Naar mijn idee is het goed om eens naar de kinderen te kijken en naar de groep en het emotionele stuk. In plaats van onze eigen kaders en regels van bovenaf te blijven bepalen ommaar niet de grip te verliezen. Wat weten we nu zelf eigenlijk nog met onze eigen conditioneringen,  volle agenda¨s en vergaderingen en meer.

Ik snap ik zat in een ruimte waar ruimte is, ruimte gecreeerd wordt voor persoonlijk onderzoek. Ik merkte hier in portugal waar ik werkte met een verticale groep in de leeftijd van 4 tm15 jaar met daarin ook nog een jongen met een IQ van 145 , dar deze samenstelling zeer goed functioneert.

Er wordt werkelijk tijd en ruimte gemaakt om te reflecteren, boos of verdrietig te zijn, er wordt geluisterd en zitten niet aan tijdsblokken vast. Stilte momenten zijn een heel normaal gegeven.

Hoe geweldig zou het zijn alswe in Nederland als eerste stap met een stilte moment en een zelfreflectie moment in welke leeftijd dan ook.

Wij docenten zijn gelijke/ begeleiders en niet bepalers.

Wat zou het mooi zijn als we dit in de grote mensen wereld ook zouden doen.

Niet vanuit een ¨Ik weet het¨ organisatie domineren en grip wil behouden, en ons zelf titels aanmeten vanuit een persoonlijke wens.

Ja structuur is nodig. Maar laten we onze ogen openen en onszelf ont-plooien in plaats van in de plooi blijven door wandelen.

Laten we in gesprek blijven