• Instagram/ Lukida bv


  www.lukida.nl
 • Arte e Cultura


 • Amersfoortse Courant

  29 Oktober 2022.

  www.dekatoendrukkerij.nl


 • IJmuider Courant 11 Augustus 2020

  Mitzie Meyerhof van et IjmuiderCourant heeft weer een mooi stukje in de krant geschreven over mijn nieuwe ontwikkelingen


 • Voor de Kunst

  In het voorjaar 2020 opent de ambachtelijke katoendrukkerij haar deuren in de volmolen te Amersfoort. Een initiatief van Nathalie Cassee.

   

  Andela-Art zal weldoen!

   


  www.voordekunst.nl
 • Bloemendaals Nieuws blad

  Galerie Bloemendaal july 2019


 • Ijmuider courant

  16 Augustus 2018

  Sonja  Andela ging op zoek naar de beste Batikkers van Indonesia!

  "JE VOELT ECHT DE ENERGIE"

  De IJmuidense Kunstenaar Sonja Andela werkt kroonpen en oostindische inkt op doek.

  Andela is net terug uit Indonesie waar zei op zoek ging naar de beste Batikker. Na heel veel the drinken vond zei twee personen die haar ontwerpen met liefde vertalen.

  De traditionele Batik uit Indonesia is altijd een grote inspiratiebron voor Sonja Andela geweest. "jaren geleden was ik in Imogiri in Indonesia, dat bezoek liet mij niet meer los. Vol verwondering heb ik deze techniek mogen ervaren en bestuderen.Deze techniek heeft veel gelijkenis met mijn liefde voor mijn pen en inkt.Ik ben net terug van een bezoek aan Midden Java. Mijn doel was de beste Batikkeren te vinden voor het maken van mijn shawls.

  De mensen die de doeken maken zijn echte ambachtslieden.

  "Je legt niet zomaar een ontwerp neer met de mededeling" maak dit maar even".Ik heb er heel veel thee gedronken. Wij hebben veel snellere geesten dan de mensen die  Batikken.

  Er moest eerst een klik zijn en ze moeten de ontwerpen aanvoelen. Is er een klik dan ontstaat er energie die verder ontwikkeld tot een soort liefde, dat is zo mooi. Batik kent veel kleur en betekenissen.Door kleuren ,ontwerpen en de manier waarop het doek gevouwen en wordt gedragen, is Batik een uiting van de ziel van de mensen die het maken en dragen. Heel bijzonder.

  LIEFDE

  UIteindelijk vond Andela 2 adressen waar haar ontwerpen met liefde en begrip werden ontvangen."" In Indonesia zijn ze ook zoekende naar een moderne vorm van Batik. Ik kwam bij een familie bedrijfje dat grraag mijn ontwerpen wilde maken maar wel een eigen draai aan wilde geven. Het resultaat is ongelooflijk mooi geworden.

  Een mix van Japanse en Indonesische zijde geverfd met de indigo plant en met de hand bewerkt. Liefst 8 verfbaden waren nodig om het mooiste resultaat te bereiken. Daarnaast vond ik ook een damen die het prachtig werk levert.

  Grappig dat de mensen in Indonesia het gewend zijn het hele vlak van een print te voorzien en mijn ontwerpen niet vlakvullend zijn.Dan werd mij gevraagt wat er op de open ruimtes kwam"" lacht Andela

  De IJmuidense kwam in contact met ontwerper Phillip Iswardono. Hij heeft een Nederlandse partner dus het contact was eenvoudig gemaakt".Hij maakt onder andere traditionele sarongs maar ook een moderne versie ervan.

  Al pratende kwamen we in een creatief proces terecht waarin we talloze manieren vinden om samen te werken. Het kan even duren voor we er  genoeg geld voor binnen hebben, maar ooit gaan we samen een collectie maken.

  KLEUR

  De botanische elementen, abstracte bloemvormen,vissen ,silhouetten van bomen en wortels vinden elkaar in de figuratieve penteken kunst van Andela.Organische vormen, in wat je abstracte grafische kunst mag noemen. Eerste werkte ik veel met zwart/wit, tegenwoordig werk ik met steedsmeer kleur.Kleur moet niet te veel afleiden van het ontwerp.

  Hoe vind je evenwicht tussen kleur en patroon?

  Dat is een fasinerende ontwikkeling waar ik nu mee bezig ben, legt de kunstenares uit.

  Kijk voor meer informatie op www.sonja-andela.nl

   

   

  BATIKKEN

  Batikken betekent: Veel puntjes, in het Javaans.

  Het is een oude kunstvorm waarbij doek gedecoreerd wordt door er met natuurlijke waslijnen op te tekenen. De behandelende delen kunnen geen verf opnemen. Na het vervenwordt de was verwijderd.

  Het Batikken wordt vooral gedaan in Indonesia, en met name op Java.


 • Qualis

  Oneline Magazine voor Makelaars


 • Meesterlijk Design&Ambacht

  Meesterlijk Design en ambacht


 • Kunstgids 2010

  Kunstgids 2010


  www.fransastic.com
 • Noorder Dagblad

  Kuna festival 2009, mijn ruimtelijk werk in beeld


 • NRC Handelsblad

  Mijn werk is aangekocht architect Ronald Olthof in Haarlo, die de architrctuurprijs heeft gewonnen...hij schrijft in het NRC Wat zou je meenemen als er brand uit breekt in de kerk....'Kunst van Sonja Andela'' 2013


 • Arnhemse Stockdagen

  Op de flyers, billboards en website van de arnhemse stockdagen is mijn werk gebruikt juni 2015


  www.arnhemsestockdagen.nl
 • Lourens

  Lourens is een luxe lifestyle magazine


 • Ijmuider courant

  Ijmuider courant van 18 juli 2015


 • Qualis zomer 2016

  Qualis is een online magazine voor makelaars