DE SCHEPPERS

In de serie " De scheppers" laat de krant deze zomer kunstenaars uit de regio aan het woord. Over hun passie, hun drijfveer en verder alles wat er ter tafel komt. In deze aflevering: Sonja Andela uit IJmuiden.

 

"" In mijn werk vind je de stilte achter de stilte""

 

Westers patroon vertalen naar traditionele Batik

Geschreven door: Mitzie Meijerhof.

 

Ijmuiden*  Het werk van Ijmuidense Beeldend Kunstenaar Sonja Andela laat zich met niks vergelijken. Naast een opleiding aan de International Academy of Interior Design heeft Sonja Andela zich bekwaamd in traditionele teken-en schildertechnieken . Zij werkt met kroonpen en oostindische inkt op doek. Hoofdzakelijk in zwart/ wit waardoor er sterke botanische vormen ontstaan.

,, Na jaren in de ruimtelijke vormgeving te hebben gewerkt, ben ik na een ernstig knie ongeval tijdelijk thuis komen te zitten. Op dat moment was de enige mogelijkheid om mijn creativiteit te uiten, schilderen. Na 65 doeken abstract gewerkt te hebben,ontdekte ik de kroonpen en inkt. Ik ben begonnen met tekenen en eigenlijk ben ik niet meer gestopt. uiteindelijk ben ik prive masterclass gaan nemen."

Terugkerende botanische elementen, abstracte bloemvormen, vissen, silhouetten van bomen en wortels bevolken de figuratieve pentekenkunst van Sonja Andela. ,,Organische vormen, in wat abstract grafische kunst genoemd mag worden, vloeien over in minutieus uitgewerkt details.Ik begin en dan ontstaat er iets. Mijn werk ademt rust en kalmte. De stilte achter de stilte. De bijzondere motieven ontstaan door een grondvorm, uitgewerkt detail en weglaten.Als je naar mijn werk kijkt  lijkt het een complete chaos, maar kijk je wat beter dan zie je wel degelijk structuur, lijnen en patronen die zich herhalen. Af en toe gebruik ik ik ook wat metalic acryl of andere inkt soorten op mijn doek of papier"

inspiratie

 

De traditionele batik uit Indonesie is een groot inspiratie bron voor Sonja Andela. ,,Een aantal jaren geleden ben ik terecht gekomen in Imogiri in Indonesie, het heeft mij niet meer los gelaten. Vol bewondering heb ik daar de eeuwenoude Batik mogen bestuderen en ervaren. Deze techniek heeft gelijkenis met mijn liefde voor de pen en inkt. Eenvoudig gezegd verstaat men onder Batik doek die gedecoreerd wordt door en met waslijnen op te tekenen, waardoor er delen van ongeverfde stof niet worden meegeverfd. Batik neemt een hele grote plaats in in de textiel wereld. Geen enkel ander doek in Indonesische archipel, en mogelijk de hele wereld, kent zoveel betekenissen. Door kleuren, ontwerpen, en de manier waarop  het doek is gemaakt, gevouwen en wordt gedragen, is Batik een uiting van de ziel van de mensen die ze maken en dragen. Ze koesteren het als een deel van hun erfgoed. Het zou prachtig zijn als mijn westersepatronen zich laten vertalen in de Batik techniek. De Batikontwerpers ontwerpen de patronen. De mensen die de Batik doeken maken zijn ambachtslieden.""

OMSLAGDOEK

 

De pentekenkunst van Sonja Andela vind je niet alleen terug in doek maar ook op grote omslagdoeken, sjaals. ,,De omslagdoeken waarop mijn patroonontwerpen staan worden in Nederland uitgewerkt op Crepe de Chine. Daarna worden ze afgewerkt tot grote sjaals en omslagdoeken van 200x65 cm. Ook zijn er nu 2 exclusieve handtassen gemaakt van leer en zijde.

Sonja Andela heeft ook een eigen kunstuitleen. ,,Ik bied mijn dienst aan om een bedrijf met mijn kunstwerken in te richten. Een goed kunstwerk kan het personeel inspireren tot creativiteit in de uitvoering van het werk. Hiervoor wordt een selectie gemaakt afgestemd op het bedrijf. Elke  6 maanden kan de collectie, als een bedrijf daar behoefte aan heeft, in overleg met mij wisselen.

 

STILTE

 

Wie zelf aan de slag wil met inkt en kroonpen en inkt kan bij Sonja Andela een workshop doen. ,, Mensen ervaren de stilte van het penteken. We beginnen met een stukje wandelen in de duinen, vervolgens starten we met tekenen. Dat duurt ongeveer 2,5-3 uur. Ik woon aan de rand van de bebouwde kom. Ik kijk uit op de duinen en het is hier ongelooflijk stil. Het is heerlijk om hier in die stilte te kunnen werken"

Sonja Andela is ook dit jaar weer gevraagd deel te nemen aan de Meesterlijk Design en Ambacht in de Westergasfabriek in Amsterdam. Deze wordt gehouden van 27 tm 29 november. Het is het evenement voor design, toegepaste kunst en food.

Kijk voor meer informatie op www.sonja-andela.nl , www.andela-art.nl en meesterlijk.nu

 

Sonja Andela: ''Mijn werk is een uiting van de ziel".

 

foto united photos/ paul vreeker