Andela-Art tekenbegeleiding 

Woorden  die mij te binnen schieten als ik aan mijn ontwikkelde  tekenkunst denk en die ik graag wil delen is oneindigheid/ overgave/ vertraging/ vrijheid/ ongrijpbaarheid en stilte.

Ik leef en werk in het nu. Voor mij  is er niet meer dan het nu, in het nu is alles goed, je gaat in op in het moment, vanuit je eigen kunnen en realiteit op natuurlijke wijze. Als je op deze manier te werk gaat komt je beste van jezelf zonder verwachting altijd goed naar voren

De lessen begeleid ik organisch, in een creatief proces weet je nooit  hoe de volgorde zal zijn. Een einddoel is er wel, dat is als alles klopt en jij voelt of wij beide voelen dat het goed is voor jou of mij. Dat je de natuur in jezelf kunt zien op het papier of doek.

Naar mijn idee kun je beter diep op de materie in gaan dan jezelf overspoelen met veel informatie.  De basis van het Andela-Art systeem zijn 5 vormen, daar werk ik eigenlijk al 20 jaar mee. Laat je verrassen.

 

Mogelijkheden: Andela-Art tekenbegeleiding

Basis tekenbegeleiding

Kennismaken met een diversiteit aan kroontjespennen.

- Oefeningen om ratio te laten gaan, de basis leggen voor een Andela-Art pen tekening.

- Onthaasten, overgave, loslaten van het ratio en de basis leggen naar het Andela-Art systeem.

Een mooi zoekproces van 2,5 uur

Vergoeding 80,- inclusief gebruik van materialen, thee of koffie.

OP aanvraag

 

Vier werkmomenten

Opweg naar het Andela-Art systeem

- Kennismaken met een diversiteit aan kroontjespennen.

- Oefeningen om het ratio te laten gaan.

- UItleg en oefening over verschillende manieren om een basis te leggen voor een Andela-Art  pen tekening.

- Werken vanuit je eigen authenticiteit met je favoriete kroontjespennen.

- Toevoegen van inkten, waterverf, aquarel krijt en soft pastel.

- Spelen met de materialen en het onderzoek van je eigen vorm.

Vier werkmomenten van 2,5 uur.

Vergoeding 300,- inclusief gebruik van materialen koffie/ thee 

Op aanvraag 

 

Wetmatige Abstractie/  Grafische Abstractie.

Geometrische rasters zijn nuttig als je houvast nodig hebt of symetrisch wilt werken.

Ze leveren een lineair traliewerk waaraan booglijnen kunnen vast hechten en ontspringen, een gestructueerd tegenwicht voor de krom lijnige beweging, groei en vruchtbare ontwikkeling. 

Geometrische ontwerpen vertonen sterke visuele herhalingen, van schaakbord rasters tot simpel metsel werk. Vele hebben een doodse kwaliteit: pas als rechte rasterlijnen tot leven komt, zoals rimpeling op een meer, of los van de wetten ,  komen ze tot leven. en vormen biomorfe beweging.

In deze les neem ik je mee, in de 3 werkvormen,( Grafisch abstract abstract en totale abstractie) met als basis het Andela-Art systeem, klinkt ingewikkeld, het is ook veel, maar oh zo boeiend als je van vormgeven/ logica en vrijwerken houdt ..

 

Investering 80,- inclusief koffie, thee en gebruik van materialen.

Op aanvraag

Andela-Art prive tekenbegeleiding

We bepalen samen de weg naar het Andela-Art systeem.

Vergoeding 45,- per uur.

Op aanvraag

 

 

 

 

1.5 uur tekenen in stilte voor gevorderde.

 

 

 

 

ACHTERGROND INFORMATIE OVER DE KROONTJES PEN EN INKT

Pentekenen bestaat al duizenden jaren.In de tijd van de Egyptenaren,Grieken en Romeinen zijn oude geschriften gevonden waarin geschreven en getekend werd met riethalmen en later bronzen pennen ( De eerst bronzen pennen zijn door Perry&Co in Londen gefabriceerd vanaf 1824) 

De techniek van pentekenen werd vroeger gebruikt door kunstenaars als optekenen van enkele lijnen om zo later de compositie te gebruiken in een schilderij of als aantekening bij een geillustreerd boek. In vele oude boeken komen deze pentekeningen voor. In de 19de eeuw veroverde de techniek de gehele wereld.

MATERIAAL

- De kroontjespen bestaat uit een penhouder ( van Hout of kunststof ), en kroontjespen.

- Oost-Indische inkt  is een licht echte, diep zwarte inkt uit India, tegen de bergen in Oost-India staan ovens waar hout in wordt gestookt, het fijnste roet of koolstof wat overblijft uit de hoogste en heetste oven wordt gebruikt als pigment voor deze inkt . Na honderden jaren blijft de kleur vast.  De koolstof kan niet door licht worden afgebroken. Het is ook water vast zodra de inkt droog is.

Andela-Art teken systeem

Andela-Art teken systeem  is een systeem ontwikkeld door Sonja Andela en ontstaan in 1999. De eerste jaren was het een persoonlijke zoektocht in zwart/ wit, jaren later werd er kleur toegevoegd. Andela-Art is een teken systeem dat wordt uitgevoerd met kroontjespen en inkt.

Het is een systeem zonder directe kaders groeit vanuit  onwetende leegte, het wordt opgebouwd in 5 verschillende vormen: Circle, halve circle, ovaal, bouwsteen en organische lijnen.

Met deze vormen wordt er gebouwd naar een organische patroon. Door middel van oefeningen begeleid ik je naar het ratio-loze werken.

Reacties:

Kunstenares Sonja Andela heeft mij aan het spelen gezet en gehouden in haar atelieriern Ijmuiden. Zodra routines en ratio de overhand kregen, dartelde zij mij weer onbevangen met  een nieuw velletje, een perspectief wissel, een bewegingsimpuls of een van de vele kroontjespen-opzetstuk mee die ze fervent verzamelaar.

Als je een persoonlijke warme teken lessen wilt waar gekeken  wordt naar wat je kan en wat je wilt, ben je aan het goede adres. Al spelenderwijs leer je over technieken en materialen zonder een vast omlijnd programma. Wat voor mij heel goed werkt om mijn  creatief proces weer aan te zetten. Ben je iemand die in  vaste stapje werkt kan het misschien wat chaotisch over komen. Als ik voor mijzelf spreek is dat juist goed om los te komen van het analytische denken.Tijdens de lessen kon ik heel goed op gaan in het  tekenen ondanks dat ik soms opdrachtjes kreeg die ik heel lastig vond .weet nu ook dat dat  juist nodig was om de creativiteit aan te laten staan.Ik heb echt genoten en mis de uurtjes  bij jou nu al.

 Ze zou een keer komen en blijft terug komen, ze zegt een rondje tekenen is zo makkelijk nog niet, maar de lessen voelen voor mij ¨gelukzalig¨, het lijkt zo eenvoudig, maar er zit veel oefen werk in.

Wat zo fijn is aan de les is dat je los komt van het eind resultaat, en veel vrijer aan de slag gaat.

Het mysterie is uitgelegd, en het is nu veel oefenen, met de opdrachten die ik mee gekregen heb.

Overweldigend, ik ga vanavond verder. We bepalen tijd en/of plaats  en gaan samen de diepte in met de Andela-Art teken systeem

Praktisch:

- Sonja Andela is gecertificeerd kunstvak docent .

- Sonja Andela is professioneel zelfstandig beeldend kunstenaar, 

- Als de aanmelding en betaling compleet zijn bent gegarandeerd van u plaats .

- We zijn flexibel en werken ook op locatie, we vragen hiervoor 0,19 per km en een minimale deelname van 4 deelnemers

- Meld u zich eerst aan per e-mail : andela-art@hotmail.nl of telefoon 0650592540 na 5 uur.

Heeft u vragen, mail gerust.

Groet,

Sonja Andela

 

KVK: 74962515

Rek.nr NL56INGB0009051731 tav S.T.H Andela